Prečo by ženy mali piť kremíkovú minerálnu vodu

3 min. čítanie

V tomto článku sa dozviete:

  • Aké má kremík funkcie v ľudskom tele

  • Prečo je práve kremíková minerálna voda správna minerálna voda pre ženy

Keďže rôzne minerálne vody majú odlišné zloženie, je logické, že nie všetky minerálne vody sú vhodné pre každého. Napríklad minerálky so zvýšeným obsahom horčíka sú všeobecne nápomocné pri veľkej fyzickej záťaži. Vápnikové vody, teda vody so zvýšeným obsahom vápnika zas podporujú zdravý rast kostí a zubov. Jedným z najatraktívnejších minerálov 21. storočia sa však stáva kremík.


Kremík a jeho funkcie v ľudskom tele

Funkcia kremíka sa spája najmä s tvorbou kostí a spojivového tkaniva. Takmer v každom spojivovom tkanive v našom tele sa nachádza kúsok kremíka. Paradoxne je kremíka v ľudskom tele strašne málo. To však nič nemení na jeho dôležitosti. Cievy, kĺby, chrupavky, kosti, nechty. To je len hŕstka ľudských orgánov, ktorých správne fungovanie sa nezaobíde bez kremíka. 

Je potrebné dodať, že kremík sa v minerálnych vodách najčastejšie nachádza v podobe kyseliny kremičitej alebo oxidu kremičitého. Prvá spomínaná forma je účinnejšia, preto jej obvykle stačí prijať menšie množstvo (asi jednu tretinu oproti oxidu kremičitému).

Viac o kremíku

           Kremík v ľudskom tele:

● podporuje pamäť a mentálne zdravie

● prispieva k rastu a stavbe kostí a zubov

● tvorí pružnú a jemnú pokožku, zlepšuje kvalitu a rast vlasov alebo nechtov

● vyplavuje z tela toxický hliník

● kremíková minerálna voda je vhodná pre pacientov s Alzheimerovou chorobou

Kremíková minerálna voda

Mnohí výrobcovia sa pýšia vysokým obsahom kremíka v minerálnej vode. V obsahu sú však výrazne rozdiely. Preto sme do našej ponuky zaradili iba „skutočné kremíkové vody“ teda tie, u ktorých to stojí za to konzumovať ich pravidelne. Je totiž veľký rozdiel či je kremíka v minerálnej vode 15 mg/l alebo 90 mg/l.

Pri vyššej aktivite odporúčame známu minerálnu vodu zo Slovenska Miss+  ktorá má okrem obsiahnutého množstva kremíka aj vyššie množstvo horčíka a vápnika. Obsiahnuté minerály má vo vyváženom pomere preto nie je nevyhnutné túto minerálnu vodu striedať s inou a je teda vhodná na každodenné pitie. Pre optimálny účinok tejto vody odporúčame vypiť aspoň jeden liter denne. Keďže kremík je zastúpený v podobe kyseliny kremičitej, má zároveň aj vyššiu účinnosť. Takéto zloženie ocení každá aktívna žena ktorá dbá o svoje zdravie, fyzickú a psychickú výkonnosť.

Pri nižšej fyzickej aktivite je vhodná nízko mineralizovaná voda z ostrovu Fiji. Voda obsahuje kremík v podobe oxidu kremičitého vo vyššom množstve (až 93 mg/l). S celkovou mineralizáciou 222 mg/l ju zaraďujeme medzi nízko mineralizované, preto je možné túto vodu používať bežne a podľa potreby je možné prijať aj 2 - 3 litre denne. Má nízku mineralizáciu a príjemnú chuť. Pochádza z vulkanického podložia a vďaka vysokej kvalite sa minerálna voda Fiji vyváža do celého sveta.

Kremíkové minerálne vody v našom obchode

Odoo • Image and Text

Minerálna voda pre ženy

Ako už bolo spomenuté, kremík je zodpovedný okrem iného za zdravý rast vlasov, predchádza lámaniu nechtov a udržuje pokožku pružnú a jemnú. To je tá správna výživa pre každú aktívnu ženu. Prečo „aktívnu“? Pretože okrem obsiahnutého kremíka skrýva v sebe rovnovážny pomer ostatných minerálov potrebných pre vyšší výkon – horčík a vápnik. Tak ako mnohé dámy ktoré nemajú radi sýtené vody (a myslíme tým umelý CO2) nebude pre Vás problém ochutnať minerálku ktorá má jemnú perlivosť danou prírodou – áno, prírodný oxid uhličitý (bublinky) nedráždi sliznicu, hrdlo a nespôsobuje nepríjemné nadúvanie ako je to pri umelo sýtených vodách. Aj to je dôvod prečo sa slovenský rodinný podnik rozhodol plniť minerálnu vodu Miss+ v prirodzenej forme tak ako ju stvorila sama príroda – s minimálnym množstvom bubliniek.

Odoo • Image and Text


Staňte sa odborníkom na vodu - doplnok

 Podľa zloženia poznáme veľké množstvo druhov minerálnych vôd. Spravidla sa označuje minerálna voda podľa toho ktorý prvok v nej prevažuje. Napríklad pri vode ktorá má zvýšený obsah horčíka obyčajne hovoríme horčíková. Ak minerálna voda obsahuje viac zložiek ktoré sa vo vode nachádzajú vo zvýšenom množstve môže mať aj dlhšie označenie. Pri označení minerálnych vôd sa berú do úvahy aj iné aspekty. Ide napríklad o stupeň mineralizácie, kyslosť, perlivosť alebo teplotu pri vývere na zemský povrch. Napríklad prírodná minerálna voda Miss+ je označovaná ako vysoko mineralizovaná, slabo kyslá, hydrogénuhličitanová, horečnato-vápenatá, uhličitá, studená voda so zvýšeným obsahom hydrogénuhličitanov, horčíka, vápnika a rozpustených kremičitanov.

 Zdroje:

https://www.medicalmedium.com/blog/benefits-of-silica
https://www.medicinenet.com/silicon/supplements-vitamins.htm
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-silicon-dioxide-in-supplements-safe#description
 Kremík v prírodných minerálnych vodách, jeho biologické vlastnosti a možnosti medicínskeho využitia, Rehabilitácia, 2005, J. Zálešáková, J. Čársky

Kremík
Minerál krásy a dlhovekosti