- Aké sú úlohy kremíka v našom tele
- Kedy by sme mali prijímať viac kremíka
- V akých potravinách a vodách nájdeme zvýšený obsah kremíka
- Či má kremík aj negatívne účinky
Kremík, resp. silícium, je prvok, ktorý sa nachádza takmer všade okolo nás. Väčšinou sa v prírode nevyskytuje samostatne, ale ako zlúčenina s kyslíkom, tzv. oxid kremičitý. Kremík sa stále viac dostáva do povedomia verejnosti, najmä vďaka svojim pozitívnym dopadom na zdravie kostí či vzhľad pokožky. Napriek rôznorodému využitiu sú jeho účinky a funkcie ešte stále do veľkej miery nepreskúmané.
Úlohy kremíka v ľudskom tele
Silícium plní v tele človeka rad nezastupiteľných úloh. Jeho biologická funkcia sa spája najmä s tvorbou kostí a spojivového tkaniva či kvalitou a zložením chrupaviek. Napriek tomu, že je to vápnik, o ktorom sa často hovorí ako o kľúčovom prvku v kontexte kvality kostí, kremík je rovnako dôležitým. Jeho nedostatok môže viesť ku kĺbovým ochoreniam ako osteoporóza či osteoartróza.
To však nie je všetko. Kremík je rovnako dôležitý aj v otázke kardiovaskulárnych a neurodegeneratívnych ochorení. Potrava a minerálne vody s vysokým obsahom kremíka môžu zmierňovať rozvoj napríklad aj rozšírenej Alzheimerovej choroby. Má taktiež dopad aj na tvorbu kolagénu, elastínu a kyseliny hyalurónovej v našom tele. Vďaka tomu ovplyvňuje kvalitu nechtov, úbytok vlasov či elasticitu pokožky.


Kedy je vhodné zvýšiť príjem kremíka?
- pri športových zraneniach – napr. pri natiahnutí šliach
- ak máte lámavé nechty
- pri problémoch s hustotou kostí
- strata vlasov (spôsobená napr. stresom)
- pri kardiovaskulárnych chorobách
- pri kĺbových ochoreniach
Dôležité je poznamenať, že vyššie spomenuté problémy môžu súvisieť nielen s nedostatkom kremíka, ale aj iných živín, resp. môžu byť spôsobené inými príčinami (napr. dedičnosť).
Existuje mnoho potravín, ktoré sú kvalitným zdrojom kremíka. Z bežne dostupných surovín je to najmä melón, cibuľa, artičoky, červená repa alebo špargľa. Je významným stavebným prvkom obilnín a koreňovej zeleniny. Kremík sa vo forme kremičitých kyselín (rozpustných kremičitanov) nachádza aj v minerálnych vodách. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že rastlinná strava je v porovnaní s mäsovou bohatšia na obsah kremíka.
Minerálne vody s vysokým obsahom kremíka



Ako už bolo spomenuté, všetky účinky ešte nie sú podrobne preskúmané. Výskumy však nepotvrdili, že by mal kremík negatívne dopady na organizmus. Telom nespotrebovaný kremík je totiž vďaka našim obličkám vylúčený z tela. Doteraz nie je známy ani žiadny prípad predávkovania. Jediný negatívny dopad, ktorý bol zatiaľ zaznamenaný, je dlhodobé vdychovanie kremíka (napr. pri ťažbe, v lomoch, v oceliarskom priemysle atď.) Vtedy sa môže objaviť tzv. silikóza, čo je choroba pľúc.
Či už sa rozhodnete zvýšiť príjem kremíka kvôli jeho pozitívnemu vplyvu na mozog, na kvalitu kostí a kĺbov alebo na elasticitu pokožky, nezabúdajte ho doplniť pravidelnou pohybovou aktivitou a dostatočným pitným režimom.
Zdroje:
https://www.medicalmedium.com/blog/benefits-of-silica
https://www.medicinenet.com/silicon/supplements-vitamins.htm
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-silicon-dioxide-in-supplements-safe#description
Kremík v prírodných minerálnych vodách, jeho biologické vlastnosti a možnosti medicínskeho využitia, Rehabilitácia, 2005, J. Zálešáková, J. Čársky